Ústav ázijských štúdií PU organizuje Taiwanské dni 2010

19.04.2010 Prešov

Prešov 19. apríla (TASR) – Ústav ázijských štúdií Prešovskej univerzity (UAŠ PU) v týchto dňoch organizuje sériu podujatí, ktorých spoločným menovateľom je Taiwan.
V rámci podujatia Taiwanské dni 2010 si dnes študenti i pracovníci PU vypočuli prednášku vedúceho Taiwanskej kancelárie v SR Roberta Chena, ktorá sa týkala možností spolupráce tejto ázijskej krajiny so Slovenskom.
V úvode svojho vystúpenia Chen účastníkov oboznámil so základnými geografickými údajmi a zložením obyvateľstva Taiwanu. Prioritne sa venoval ekonomike, rozvoju priemyslu, poľnohospodárstva, ale aj investíciám, ktoré ich spoločnosti realizujú na území Slovenska.
\"Pre študentov i učiteľov našej univerzity sú určite dôležité najmä prezentované informácie o vysokých školách, systéme vzdelávania a možnostiach štúdia na Taiwane, pretože jednou z činností zastupiteľskej kancelárie je sprostredkovávanie výmenných študijných pobytov, \" uviedol pre TASR riaditeľ UAŠ PU Daniel Šimčík.
Záujem o túto krajinu podľa Šimčíka potvrdila aj skutočnosť, že prednášku si do priestorov univerzitnej knižnice prišli vypočuť desiatky študentov i pedagógov.
\"Pred rokom som absolvovala dvojtýždňový pobyt na Taiwane. Ja sa o túto krajinu zaujímam aj z politologického hľadiska, predsa tie vzťahy medzi Čínou a Taiwanom, to je zaujímavé aj z historického pohľadu, \" povedala pre TASR doktorandka z Filozofickej fakulty Renáta Bzdilová, ktorá sa venuje politológii.
Prešovská univerzita už pred dvomi rokmi nadviazala kontakty so Soochow university Taipei, s ktorou podpísala memorandum o bilaterálnej spolupráci. Zmluvu medzi oboma univerzitami plánujú uzatvoriť záverom tohto roka.
\"Tá by už presne stanovovala podmienky, za akých je možná výmena v oblasti vedy, výskumu, učiteľských aktivít a študentských výmenných pobytov, \" konštatoval Šimčík.
Pripomenul, že výsledkom medzinárodnej spolupráce je aj komparatívny výskum o úlohe neziskových organizácií v regiónoch, na ktorom sa podieľajú univerzitní odborníci z Prešova, Olomouca, Tokia a Soochow university Taipei. Stretnutie zástupcov vysokých škôl sa uskutočnilo minulý týždeň.
V rámci Taiwanských dní 2010 budú môcť v priebehu nasledujúcich dní študenti i zamestnanci univerzity ochutnať ázijské jedlá a špeciality. V univerzitnej jedálni dnes totiž slávnostne otvorili Týždeň taiwanskej kuchyne.
\"Každý deň okrem bežnej ponuky jedál, ktoré si vyberajú stravníci, bude v ponuke jedno typické taiwanské jedlo, \" povedal Šimčík. Pokrmy varia slovenské kuchárky a pri ich príprave im pomáha taiwanská študentka, ktorá je na študijnom pobyte na Prešovskej univerzite.
 

Vyberte región